Proiect – Prevenirea traficului de fiinţe umane în rândul adolescenţilor

PROIECT DE PREVENŢIE

Tema: Prevenirea traficului de fiinţe umane în rândul adolescenţilor

Titlul:

FIINŢELE UMANE NU AU PREŢ!!

Nu fi şi tu o victimă!

INTRODUCERE

    Exploatare sexuală, exploatare prin muncă, manipulare, abuz fizic şi psihic, viol, brutalizare, constrângere, înşelăciune, racolare, victime, traficanţi, privarea de libertate, vânzare de oameni, prelevare de organe, „sclavia modernă”, … etc sunt doar câteva concepte care nu ne pot duce cu gândul decât la un singur  fenomen care le cuprinde pe toate: traficul de fiinţe umane. Un fenomen în care umanitatea este scoasă din schemă, în care se încălcă drepturile fundamentale ale omului. Multi privesc traficul de carne vie ca pe ceva ce nu ii poate afecta, existand prejudecata conform careia doar prostituatele cad prada acesteia. Nimic mai neadevarat. Cu toate ca acestea sunt mult mai expuse pericolului, orice fată care isi doreste o viata mai buna si  incepe sa viseze la un job mai bine platit este o potentiala victima a proxenetilor. Altii ar spune, poate, ca lipsa masurilor de precautie duce la astfel de evenimente, dar nici acest lucru nu este 100% sigur, retele de proxenetism actionand astazi tot mai divers si atent. Din fericire în oraşul Reşiţa, fenomenul nu a luat încă amploare dar nici nu este absent.

 • Asta înseamnă că trebuie să luăm măsuri de prevenire.
 • Pentru că adolescenţii sunt o categorie predispusă şi vizată deseori de traficanţi, s-a considerat oportună ideea de a se derula la noi în şcoală,  un proiect de prevenţie a traficului de fiinţe umane realizat în cadrul campaniilor derulate prin Cabinetul de Consiliere şi Asistenţă Psihopedagogică/Structura Liceu Tehnologic special din cadrul C.S.E.I. ,,Aurora,, Reşiţa,coordonatorul proiectului fiind prof. psihopedagog Mioara Trandafir în parteneriat cu Hartvoor Boc a Nederlands., coordonator Doamna Cristina Buliga.
 • La realizarea proiectului participă: elevii si prof. diriginți de la clasele IX-XI
 • Obiectivele proiectului:

 1.Informarea elevilor din clasele a IX-a ,a X-a , a XI-a,  pe tema traficului de fiinţe umane.

2.Prevenirea apariţiei fenomenului de trafic cu fiinţe umane, în rândul elevilor de la C.S.E.I. ,,Aurora,, Reşiţa.

 • Grup ţintă:

      Elevii claselor IX1, IX2, X, X I.

 • Materiale necesare:  broşuri informative, fluturaşi, pliante, postere – lucrări executate de elevi,prezentări, filme documentare.

 

Strategii de implementare:

 

 

 • Activităţile proiectului:

 

 • Prezentarea unor materiale informative, desene, afişe, pliante,informaţii teoretice, prezentări Power- Point, filme,despre fenomenul traficului de fiinţe umane – (prezentări realizate de elevi).
 • Oferirea de informaţii cu privire la principalele instituţii şi O.N.G – uri existente in ţară, care abordează fenomenul traficului de persoane şi a datelor de contact ale acestor instituţii: Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Hartvoor Boc a Nederlands ,Centrul Raţiu pentru Democraţie Turda – Centrul Regional Cluj Napoca; ONG – uri:; Asociaţia Reaching Aut;  Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei  – ARTEMIS; Asociaţia Alternative Sociale; 2 Septembrie 2008.-(informaţii pe care le pun la dispoziţia elevilor,  diriginţii)
 • Prezentarea afişelor, pliantelor, broşurilor, materialelor realizate de către fiecare clasă implicată în proiect.

 

 • Durata activităţilor  : 3 ore, in data de 9 martie 2016.

 

 1. ore in data de 30 martie 2016.
 1. ore in data de 3 iunie 2016

     3.Număr de participanţi: aprox.40  elevi si 5 profesori

4.Rezultate aşteptate: Aprox. 40 de elevi si 5 profesori vor avea informaţii noi privind    traficul de fiinţe umane iar elevii vor ştii mult mai bine să se ferească pentru a nu cădea în plasa traficanţilor de fiinţe umane.

 

     5.Locul desfăşurării activităţilor: Laboratorul de informatica

     6.Data şi ora:  9 martie, 29 martie ,3 iunie,2016 ,ora 10.00

              

COORDONATOR  PROIECT:                                               AVIZAT:

                             

PROF. PSIHOPEDAGOG                                              PROF. PSIHOPEDAGOG

MIOARA TRANDAFIR                                                 BOTAR  DORICA

 

 

IMG_20160309_101234 IMG_20160309_101252 IMG_20160309_101325 IMG_20160309_101329 IMG_20160309_101343